Vooruitgang

Het begin

We beginnen met een voorstelling. Wij zijn Siebe en Robin 2 studenten van het ORC – Óscar Roméro College te Dendermonde. We moesten voor ons laatste jaar een automatiseringsproject kiezen/uitvinden. Dit was dus het begin van de CubieBot.

Dag 1: We hebben het project gekozen

Na veel denken en schetsen (Zowat 2 minuten :P). Hebben we besloten om dit project uit te voeren. De naam zal de CubieBot worden en het zal een robot worden die een Rubik’s Cube kan oplossen.

Dag 3: De start

Na een dagje rust zijn we er meteen ingevlogen. We zijn begonnen met het uittekenen van het project. Nadat we het ‘Redelijk’ goed hadden geanalyseerd hebben we besloten om het project te starten in een Windows Forms Application.

Dag 5: Snelle start

Toen we eens terugkeken naar wat we al gepresteerd hadden in de afgelopen dagen, zagen we dat we toch al enorm veel gedaan hadden. Zo hadden we toch al een ‘kleine’ 2000 lijnen code geschreven waardoor we onze virtuele kubus toch al konden draaien en manueel oplossen.

Dag 18: Eindelijk rust

Dag 18: Eindelijk rust Na opnieuw vele dagen enthousiast te werken hebben we samen besloten om toch wel eventjes rust te pakken.

Dag 33: Weer op pad

Na de welverdiende rust zijn we weer in gang geschoten. Dit kwam er nadat we merkten dat we een website moesten maken. Dus we maakten een eerste versie van de website. Dit was echter een eenvoudige versie. Er zat zelfs geen databank achter. :S

Dag 43: De aanpassingen

Op deze dag dacht Robin: “Seg, onze interface is wel lelijk he.” En daar had hij volkomen gelijk in. Dus dan heeft hij besloten om deze volledig aan te passen. Toen hebben we ook besloten om een databank achter onze website te zetten. Dit duurde wel wat langer.

Dag 50: De aanpassingen zijn klaar

Na toch 50 dagen ‘hard’ werken zijn we toch al ver in ons project. We moeten er nu voor zorgen dat de CubieBot kan doen waarvoor we eraan begonnen zijn. Het oplossen van een kubus.

Dag 83: De centjes bovenhalen

Na weeral goed te werken heeft Siebe besloten om zijn centjes boven te halen en de juiste componenten te bestellen op de duurste site van de wereld. Ali-Express, Dit wordt dus een kleine 3 maand wachten totdat we alles hebben. (Materiaal: Arduino, Motors, draadjes, …)

Dag 101: De eerste items

De eerste componenten beginnen aan te komen van Ali-Express. Hopen dat het dus geen problemen oplevert.

Dag 109: het oplossen lukt steeds beter

De CubieBot kan ondertussen een kubus al voor ¾ oplossen. Het gaat dus nog vlot.

Dag 126: De Stilte

Het project staat al even stil. :/ We hebben even niet de moed gehad om eraan verder te werken.

Dag 135-136: De testen

Deze fase duurden 2 dagen. Hierin heeft Siebe besloten om te beginnen aan de testen van de hardware dat nu allemaal geleverd is. Gelukkig duurde het niet zo lang totdat de eerste motor aan het draaien was. Daarna de 2de en de 3de. Op dag 2 konden de motortjes individueel apart draaien op commando van de gebruiker.

Dag 140: Bijna voorstelling aan de jury

Plots hadden we door dat we bijna ons project moesten voorstellen aan de jury. Dus zijn we terug er volop ingevlogen zodat we nog bepaalde dingetjes konden toevoegen die het project beter doen lijken.

Dag 145: De rampen zijn de wereld nog niet uit

De avond voor de presentatie waren we nog kleine dingetjes aan het oplossen totdat we ineens merkten dat we problemen hadden met de website. Sommige van de juryleden hebben dit gemerkt. Nog eens sorry daarvoor 😉. Om 22 uur in de avond is het uiteindelijk toch gelukt de website terug online te krijgen. Het enige probleem was dat we wel een paar versies achter zaten.

Dag 146: De ontmoeting met de jury

De dag zelf. In de voormiddag nog naar school en in de namiddag de CubieBot voorstellen. We vonden zelf dat onze voorstelling wel vlot verlopen was. Hopelijk denk de jury hetzelfde.

Dag 148: Hopla, en we zijn weer vertrokken…

Nadat we feedback van de jury hebben gekregen hebben we opnieuw het licht gezien en zijn we terug vertrokken. Onder deze ‘rush’ van energie hebben we weer verschillende dingen kunnen klaarspelen. Het eerste wat we toegevoegd hebben is een databank met meer informatie achter ons project. Je kan bijvoorbeeld nu een account aanmaken op onze applicatie en je kan verschillende levels omhoog geraken door de applicatie veel te gebruiken.

Dag 180: De 2de ijstijd

Het project zit ondertussen verwerkt in een 2de ijstijd. Het is weeral stilgevallen. We steken dit vooral op het project Sportdag :P. Hierdoor hadden we niet veel tijd meer om te besteden aan de CubieBot

Dag 195: Corona

Vandaag zijn de maatregelen voor het corona virus afgeroepen. Het enige wat we dus kunnen doen is ‘In ons kot’ blijven en werken aan de CubieBot.

Dag 210: De 3de adem

Op deze dag hebben we niet onze 2de maar onze 3de adem teruggevonden. Hierbij hebben we besloten om te beginnen aan een nieuwe website aangezien we steeds weer problemen kregen met de oorspronkelijke website. We hebben dus een volledige dat gewerkt (Van 10 uur – 20 uur) zodat we deze zo snel mogelijk online kregen.

Dag 211: Hij is af

Op deze dag was de website af. Dit is dus de website waar jullie momenteel opzitten. We zijn er zelf wel trots op aangezien deze is gemaakt in minder dan 2 dagen.

Dag 230: Hij ‘Werkt’

Vandaag heeft Siebe de CubieBot in elkaar gestoken. Hij is ook al getest. Met deze testen zijn we nog op verschillende dingen gebotst. Zoals, we moeten oppassen hoe snel we draaien omdat hij anders vastloopt. We zijn wel al blij met de vooruitgang dat we geboekt hebben afgelopen dagen. We laten het jullie weten wanneer hij werkt.